Eventmarketing
April 2, 2024
Deze maand vond het jaarlijkse muziek- en techfestival SXSW (South by Southwest) plaats in de VS. Dit evenement maakte ooit bedrijven als Twitter en Foursquare in één klap wereldberoemd. Elke ambitieuze tech-startup gaat er sindsdien heen, hopend op vergelijkbaar succes. Door die overvloed aan partijen zijn grote doorbraken steeds schaarser. Daarnaast zijn er steeds meer events, wat opvallen als bedrijf lastig maakt. De oplossing? Begin met een goede eventstrategie.
Live events: impact-knaller of weggegooid geld?
Voor grote techbeursen als de Consumer Electronics Show (CES), het Mobile World Congres (MWC) en het IFA geldt een vergelijkbare ‘fear of missing out’. Je wilt daar bij zijn, en journalisten verwachten dit ook. De vraag is alleen of deelname aan zo’n grote show je als organisatie ook de gewenste resultaten oplevert.
Alles begint met de juiste langetermijnstrategie, zo stelt Ester de Graaf,eventstrateeg en oprichter van DDG Smart Marketing. “Dat kan een sales- of marketingdoelstelling zijn, maar ook het bij elkaar brengen van mensen en community's. Om kennis en inzichten te delen of stakeholders te inspireren. Ieder event, in verschillende fases van de salesfunnel, is een manier om content te delen en te inspireren. Maar ook om je doelgroep aan te zetten tot de juiste actie.”
Is de markt AI-moe aan het worden?
Soms zijn er nog steeds ‘lightning in a bottle’-momenten op events. Denk bijvoorbeeld aan de lancering van de ‘rabbit r1’. Met de inspirerende presentatie van deze AI-gestuurde ‘smartphonevervanger’ deed oprichter Jesse Lyu dit jaar veel stof opwaaien op MWC en CES.
Toch is de rabbit eerder uitzondering dan regel. Veel bedrijven proberen makkelijk te scoren door een AI-label op een product te plakken. Mede hierdoor zien we een zekere AI-moeheid. In sommige gevallen keert de doelgroep zich zelfs fel tegen AI. Zo werd het meedogenloze pushen van deze technologie tijdens een promotiefilmpje op SXSW met luidboegeroep beantwoord vanwege de gepercipieerde consequenties voor de filmindustrie.
Wie een breed publiek wil bereiken op grote events moet dus echt met een grote innovatie, een volledig nieuwe productcategorie of iets wereldverbeterends komen. En zelfs dan is succes geen garantie. Deelname is kostbaar, dus het is high-risk maar ook high-reward.
Er zijn ook andere strategieën om te zorgen dat je optimale resultaten haalt uit events.
Doe mee aan micro-events
Kleinere micro-evenementen in de specifieke markt waarin je actief bent, zijn bijzonder effectief als je een heel specifieke doelgroep wilt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan rondetafelsessies of seminars. Hier kan je nog echt opvallen in plaats vanop te gaan in de massa.
Door de intiemere setting leg je bovendien direct contact met je doelgroep. Je hebt uiteraard niet het massale publiek van een tech-event voor je, maar de kans is groot dat je met slechts 50 bezoekers meer persoonlijke impact maakt.
Een event is het enige medium dat al onze zintuigen prikkelt. Dat is wat een mens echt raakt en tot beweging aanzet.
Ester de Graaf, eventstrateeg en oprichter van DDG Smart Marketing
Een slim geselecteerd event in je vertical
Als je technologie niet wereldschokkend is, maar wel een heel sterke toepassing heeft in een specifieke verticale markt, dan is het een sterke strategie om op zoek te gaan naar de grotere evenementen binnen die markt. Enerzijds klikt je product sterk met de doelgroepbehoefte, anderzijds maak je met je innovatie sneller indruk in deze kring dan op een generieke technologiebeurs.
Virtuele of hybride events?
Naast grote en kleinschalige face-to-face events zien we volgens Ester de Graaf ook steeds meer innovatieve concepten op de markt voor virtuele en hybride events.
"Daarmee maak je deelname laagdrempeliger voor de bezoekers. Alles draait om een goedgekozen setting en de juiste sfeer die past bij de doelgroep en het beoogde doel. Combineer dit met een creatief format, een strakke organisatie en de juiste technische middelen, en je bereikt de optimale impact voor het juiste publiek. Maar niets gaat uiteindelijk boven een face-to-face ontmoeting. Een event is het enige medium dat al onze zintuigen prikkelt. Dat is wat een mens echt raakt en tot beweging aanzet”
Organiseer je eigen event
Door je eigen evenement te organiseren, heb zelf de volledige controle over de boodschap en doelgroep. Maar een event organiseren dat ‘gewoon leuk’ is, kan al jaren niet meer. Daarom richt LDJ zich op events met een grote redactionele toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld door te richten op een maatschappelijk thema, een standpunt in te nemen of door een event op te zetten om een probleem in de markt op te lossen.
Bepaal dus eerst je event-strategie. Wat wil je precies bereiken? Draait het om marketing of sales? Of wil je bijvoorbeeld aandacht vragen voor een maatschappelijk thema zoals Techleap doet met het State of Dutch Tech-event?
Verder is het aantrekken van de relevante doelgroep bij elk event de grootste uitdaging. Hierbij is een ijzersterk concept cruciaal. Dat draag je vervolgens uit door middel van storytelling, met goede content en door in te spelen op de actualiteit.
“Een doordachte mix aan events helpt je organisatie vooruit,” besluit De Graaf. “Dat houdt in dat naast een goede strategie, zowel de organisatie top geregeld moet zijn, maar ook de content, communicatie en media-aandacht er omheen. Dan maak je echt impact, ook juist op die langere termijn. Pak het daarom goed aan, anders blijft het bij een eenmalig experiment dat weinig oplevert.”
Onno Louwen
Senior Content Specialist
Nieuwsgierig naar hoe wij jou kunnen helpen? Stuur een bericht en we nemen z.s.m. contact met je op.
Meld je aan bij LDJ Techwatch