Inclusiviteit
March 13, 2023
Technologie zou de wereld in theorie steeds inclusiever moeten maken. Toch moeten we helaas concluderen dat de Europese techwereld een serieus diversiteitsprobleem heeft en dat vrouwen nog lang moeten wachten tot ze evenveel verdienen als mannen. Dit maakt Internationale Vrouwendag, dat in 1911 voor het eerst werd gevierd, nog steeds superrelevant. We gingen hierover in gesprek met de vrouwen van LDJ.
Diversiteit en inclusie in tech
In het huidige tijdsbeeld zou je kunnen denken dat evenementen als Women in Tech en Internationale Vrouwendag niet meer zo belangrijk zijn. Dit is helaas niet het geval. De techwereld is nog grotendeels een blanke mannencultuur en volgens onderzoek van Bloomberg zullen vrouwen die dit jaar in Europa worden geboren pas rond hun pensioenleeftijd in 2086 hetzelfde als mannen verdienen.
Nu zijn veel bedrijven echt wel bezig om hun diversiteit eninclusiviteit te verbeteren, en er zijn goede initiatieven als Diverse Leaders in Tech. Dit neemt niet weg dat er nog veel werk aan de winkel is. Dit schrijnende diversiteitsprobleem kan alleen verbeteren als we over deze onderwerpen blijven praten én met de eerdergenoemde events inspirerende vrouwen en initiatieven in het zonnetje zetten. Hoog tijd dus om na Internationale Vrouwendag terug te blikken en te reflecteren op de ervaringen van onze eigen LDJ-vrouwen: Juliette, Laura, Liza, Margreet en Shanna.
Hardnekkige vooroordelen
Dat de techwereld nog een door mannen gedomineerd vakgebied is, daarover zijn alle dames het eens. Wel is er verschil in de mate waarin dit een obstakel is geweest tijdens ieders carrière.
Juliette heeft als videomaker bij LDJ feitelijk de meest technische rol, en dat leidt soms tot verbazing: “Mensen reageren soms verrast als ik vertel dat ik werk met filmcamera’s, lichtapparatuur, geluidstechniek en montagesoftware. Dat gaat toch in tegen het stereotype beeld dat zowel vrouwen als mannen hebben bij een videomaker.”
Ook Shanna merkt dat er nog steeds een stigma leeft bij zowel mannen als vrouwen dat technologie niet voor vrouwen is weggelegd: “Technologie wordt gezien als wiskundig, ingewikkeld, en nerdy, dus voor mannen. Dat is compleet niet waar. Technologie is vernieuwend en vooruitstrevend. Ik denk dat er anders en zonder vooroordelen gekeken moet worden naar technologie zelf en de rol van mannen en vrouwen hierin.”
Liza denkt in oplossingen: “Vrouwen zijn zeker ondervertegenwoordigd in technische rollen door dit soort stereotypen. Ik zie gelukkig ook positieve initiatieven om deze genderkloof te dichten. Het zal nog even duren tot iedereen compleet gelijk is. Want nu zijn gender vooroordelen helaas nog heel normaal bij salarissen en sollicitaties. In mijn werk als PR-specialist ligt dat iets anders, maar dan nog is men soms verbaasd als ze een vrouw voor zich krijgen in plaats van een man. Daarom moeten vrouwen nog steeds veel harder werken om zich te bewijzen, in het bijzonder naar mannen. Ik vind het daarom ook heel inspirerend om succesvolle vrouwen te zien inleidinggevende rollen bij techbedrijven.”
Margreet sluit zich aan bij Liza, maar stelt dat het een specifieke aanpak vereist om het tij te keren: “Mijn ervaring is dat sommige mannen nog steeds denken dat ze per definitie slimmer zijn dan vrouwen, ze doen aan mansplaining”. Het is dan het beste om als vrouw met feiten te overtuigen en niet met emotie. Bring the facts, not the drama.”
"Technologie wordt gezien als wiskundig, ingewikkeld, en nerdy, dus voor mannen. Dat is compleet niet waar. Technologie is vernieuwend en vooruitstrevend. Ik denk dat er anders en zonder vooroordelen gekeken moet worden naar de rol van mannen en vrouwen hierin."
Stereotypen en cultuur
Zijn mannen en vrouwen daadwerkelijk anders in hun denken en doen? En zijn ze daardoor in meer of mindere mate geschikt voor functies in de technologiesector? Of is dit een ouderwetse generalisatie die dringend aan vernieuwing toe is?
Margreet vindt dat het vooral cultureel bepaald is: “Als je kinderen vraagt wat ze willen worden, zijn er net zoveel meisjes als jongens die astronaut of uitvinder willen worden. Helaas zorgt onze cultuur ervoor dat er uiteindelijk minder vrouwen astronaut worden.”
Jonge vrouwen zouden volgens haar wel meer gestimuleerd mogen worden om technische vakken te gaan studeren: “Het begint allemaal op school met het vakkenpakket. Meisjes kunnen prima bètavakken kiezen, maar dat werd vroeger nauwelijks gedaan. En of dit nu voldoende wordt gestimuleerd, is de vraag. In mijn tijd gingen er maar weinig meisjes op de TU Delft studeren. Nu zijn dat er gelukkig veel meer. Ik hoop dat die trend doorzet.”
Los van deze stereotypen en vooroordelen is Laura heel duidelijk over de link tussen technologie en vrouwen versus mannen: “Ik denk niet dat de manier waarop technologie wordt gebruikt door mensen afhankelijk is van het geslacht waarmee ze geboren zijn.”
Juliette vermoed wel dat vrouwen technologie op een iets andere manier benaderen: “Ik merk dat er veel video’s worden gemaakt die er heel spetterend uit zien met veel focus op techniek. Maar dan is er veel minder aandacht besteed aan het verhaal, de verteller en de verbinding met de doelgroep. Als vrouw vind ik het belangrijk dat techniek en de menselijke component goed in balans zijn. Daarnaast probeer ik ook om de stem van vrouwen in techbedrijven te laten horen in mijn videoproducties. Dat is lastig omdat er simpelweg vaak weinig vrouwen zijn in die bedrijven. Toch merk ik dat het positieve effecten heeft om ze in beeld te brengen. Het trekt meer vrouwen aantot deze industrie. En voor mannen is het ook leuk om niet wéér naar een man in beeld te kijken.”
Shanna vindt ook dat vrouwen hun specifieke vaardigheden moeten toepassen in hun werk: “Technologie wordt soms gezien als een heel beperkt en saai vakgebied, terwijl het juist heel breed is. Ik denk dat vrouwen optimaal tot hun recht kunnen komen in functies waar ze kunnen excelleren, bijvoorbeeld met hun creativiteit en empathisch vermogen.”
Kunnen we dan stellen dat vrouwen zich op specifieke rollen in de techwereld zouden moeten storten om optimaal te kunnen functioneren?
Margreet denkt van wel, maar zeker niet exclusief: “Traditioneel worden vrouwen gezien als beter met emotie. Tech en psychologie zou dus een mooi werkveld zijn om verder te ontwikkelen. Verder zou technologie ook veel meer ingezet moeten worden om de huidige problemen in de wereld op te lossen. Vrouwen kunnen op deze gebieden heel goed tot hun recht komen, maar wat mij betreft geldt dat ook voor mannen. Ik hou niet van die strikte scheiding.”
Juliette ziet een goede toekomst voor vrouwen in het responsible tech-domein: “Ik ben een groot voorstander van het beter nadenken over de sociale gevolgen van technologie en hier adequaat naar handelen. Ik weet niet of dat iets uniek vrouwelijks is, maar ik vind dit zelf heel belangrijk.”
Carrièretips voor techvrouwen
Zijn er dan nog tips voor jonge vrouwen om succesvol te worden in de techwereld?
Laura is een groot pleitbezorger van voor jezelf opkomen en hard werken: “Geloof in jezelf en ga ervoor! Respecteer je collega’s, maar laat je door niemand kleineren. En kom vooral op voor jezelf, je waarden en de dingen waarin je gelooft.”
Volgens Liza is het belangrijk niet bang te zijn voor technologie en de vooroordelen: “Leer vooral over alle nieuwe technologieën en luister niet naar mensen die zeggen dat het ‘geen vrouwenwerk’ is. Netwerk met andere vrouwen in het vakgebied, zoek een mentor of sponsor, en sluit je aan bij organisaties die diversiteit en inclusiviteit in tech ondersteunen.”
Shanna vindt dat je als vrouw je angst opzij moetzetten: “Wees niet bang om je plek op te eisen en om soms nee te zeggen. Vrouwen zijn snel bang dat ze als ‘bazig’ of ‘moeilijk’ gezien worden. Als je carrière wilt maken in een door mannen gedomineerde techwereld, wees dan niet bang om je stem te laten horen.”
“Just do it!” zegt Juliette resoluut. “Ik denk dat de techwereld staat te springen om meer vrouwen. Met zoveel ontwikkelingen en groei in de techsector is dit is een perfect moment om de stap naar deze industrie te maken als je hier als vrouw interesse in hebt.”
En voor diegenen die ervoor willen gaan, heeft Margreet nog een aantal praktische tips: “Ga voor de hoogst mogelijke bèta-opleiding en onderhandel het beste salaris. Vrouwen onderhandelen niet genoeg, terwijl mannen dat wel doen. Gelukkig kan je dat ook leren als vrouw. Je zult sowieso uitdagingen tegenkomen tijdens je carrière, dus dan kan je beter maar voor het hoogst mogelijke gaan. Er zijn tegenwoordig kansen genoeg voor vrouwen om succesvol te zijn in de techwereld. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik Amy Webb.”
LDJ Techredactie
Nieuwsgierig naar hoe wij jou kunnen helpen? Stuur een bericht en we nemen z.s.m. contact met je op.
Meld je aan bij LDJ Techwatch