Speelveld-analyse
February 29, 2024
De chiprace in de techwereld dendert onverbiddelijk door. De ster van de show is het Nederlandse ASML, het enige bedrijf ter wereld dat de technologie ontwikkelt én de machines vervaardigt voor chipproductie. Zonder ASML kunnen chipgiganten TSMC, NVIDIA, en Intel fluiten naar hun chips. Ondanks pogingen van de VS om handelsembargo's aan te scherpen aan China, blijft ASML oudere machines verkopen en stijgt de omzet. De LDJ Techredactie geeft je deze maand een kijkje in de wereld van de chipproductie en wat techbedrijven hiervan kunnen leren.
De strijd om de snelste chips
Nederland aan kop dankzij ASML
Afgelopen jaar heeft ASML de export van Nederland naar ongekende hoogtes getild. De maker van geavanceerde lithografische chipmachines realiseerde een omzet van maar liefs 27,6 miljard in 2023. Ondanks druk van de VS om handelsembargo's tegen China te verscherpen, blijft ASML oude machines aan China verkopen, wat de omzet verder opdrijft.
De grip van Nederland op de chipmarkt is niet te onderschatten. Terwijl de VS probeert met subsidies en belastingvoordelen een inhaalslag te maken, door TSMC en Intel naar Amerikaanse bodem te lokken, ligt de echte strijd bij de toegang tot ASML’s technologie. De VS heeft druk uitgeoefend op Nederland (en Japan) om China de pas af te snijden van EUV-technologie, bang dat ze met de volgende chipgeneratie aan de haal gaan. ASML heeft de verkoop van hun nieuwste EUV-machines aan China gestopt, maar verkoopt dus wel oudere DUV-modellen.
Wat betekent dit voor jou? Dat het een gouden kans is om je te associëren dit Nederlandse succesverhaal. Nederland staat dankzij ASML nog meer op de kaart als technologieland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het niet voor niets het belangrijkste exportproduct van Nederland geworden. Door achter Nederland als krachtig innovatieland te staan, profiteer je mee.
Chinese inhaalslag
Ondanks alle exportrestricties, zet China nu grote stappen om zijn technologische achterstand op ASML in te lopen. Afgelopen najaar bracht Huawei de Mate 60 Pro uit met een chip gemaakt op 7 nanometer. Nu heeft de belangrijkste fabrikant van het land, SMIC, plannen voor 5-nanometer chips. Japan doet ook een duit in het zakje, met een forse investering in TSMC's nieuwe fabriek.
De les hieruit? Dat het belangrijk is om voor bepaalde technologieën niet teveel afhankelijk te zijn van andere landen. Ben je nieuwsgiering naar andere Chinese techontwikkelingen? Onze eigen China-correspondent kan je er alles over vertellen.
Nvidia de onbetwiste winnaar
Het chipsucces van Nvidia biedt ook een interessante les in marktdominantie. Afgelopen jaar rapporteerde de bouwer van grafische chips een omzetstijging van maar liefst 265 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Nvidia is nu ruim 1.900 miljard dollar waard. Is er sprake van een AI-bubbel?
OpenAI's grote chipjacht
Sam Altman, het brein achter OpenAI, zet nu ook de chipindustrie op zijn kop. Met een ambitieus plan om miljarden te verzamelen voor eigen chipfabrieken, biedt hij een oplossing voor het wereldwijde tekort aan geavanceerde chips voor AI. Tegelijkertijd wil hij de afhankelijkheid van Nvidia verminderen.
Als een schaakspel, escaleert de chiprace te midden van een geopolitieke strijd rond technologie en economische groei. Elke nieuwe ontwikkeling heeft hierbij de potentie om de koers van onze wereld te veranderen.
Of je nu wel of niet actief bent in de chipindustrie, houd er rekening mee dat ook in jouw industrie er altijd partijen zullen zijn die met grof geschut komen. Zet je zelf daarom schrap voor snelle en slimme marktgroei.
LDJ Techredactie
Nieuwsgierig naar hoe wij jou kunnen helpen? Stuur een bericht en we nemen z.s.m. contact met je op.
Meld je aan bij LDJ Techwatch