Verkiezingen
December 1, 2023
Op 7 november 2023 vond het verkiezingsdebat van Techleap plaats. Partijleden van zes politieke partijen kwamen bijeen in het Haagse pers- en debatcentrum Nieuwspoort. Het thema? De economie van de 21e eeuw. Oftewel, de toekomst van (het beleid) over technologie in Nederland.
Techleap Verkiezingsdebat 2023
LDJ was uiteraard ook aanwezig bij het verkiezingsdebat, waar we de belangrijkste discussiepunten aandachtig hebben vastgelegd. BBB, VVD, VOLT, D66, NSC, en GroenLinks/PvdA gingen met elkaar in debat over drie onderwerpen: de inrichting van de arbeidsmarkt, het gebruik van AI en het verdienen aan transities om impact te kunnen maken.
Deelnemers waren:
Nieuwe tijden vragen om nieuwe regels voor werk
Iedereen was het erover eens dat de arbeidsmarkt moet veranderen. Ze deelden de visie dat de arbeidsmarkt moet aanpassen aan een constant veranderende wereld en nieuwe sectoren, zoals e-commerce.
De krapte op de arbeidsmarkt was het volgende hangijzer. "De arbeidsmarkt moet helemaal op de schop," aldus Tjebbe van Oostenbruggen (NSC). "Het rapport van de commissie Borstlap laat zien dat we de markt moeten inrichten met minder flex en meer interne wendbaarheid, zodat werkgevers de ruimte hebben om te ondernemen."
Marieke Koekkoek (Volt) ziet een arbeidsmarkt voor zich die nieuwe ontwikkelingen omarmt. "De arbeidsmarkt vraagt om een nieuwe inrichting, en een hoger minimumloon zodat iedereen de rekening kan blijven betalen. En we moeten inzetten op bijscholing. Voor de toekomst moeten we kijken naar groen, digitaal en internationaal. Het oprichten van een Europese Silicon Valley zou een stap in de goede richting zijn."
Mona Keijzer (BBB) merkte op dat bedrijven huiverig zijn om vaste banen te geven en vindt dat dat moet veranderen. Pim van Strien (VVD) wil de cao's aanpassen, zodat mensen makkelijker een vast contract krijgen.
Expatregeling verdeelt partijen
De expatregeling splitste de meningen. Pim van Strien (VVD) verdedigde het beleid: "Nederland moet aantrekkelijk blijven voor internationaal talent." Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) was het hier niet mee eens: "We willen expats niet subsidiëren."
"Het speelveld verandert snel en dat maakt regelgeving noodzakelijk. We moeten ervoor zorgen dat de overheid de juiste kaders stelt om burgers en bedrijven zekerheid te bieden."
Constantijn van Oranje, Special Envoy van Techleap.nl
Kunstmatige intelligentie: kansen boven angst
In het debat kwam ook de angst voor AI naar voren. Met AI die naar ongekende hoogtes stijgt, vonden de sprekers elkaar in noodzaak van regelgeving die innovatie bevordert zónder de menselijke toets te verliezen.
"AI moet dienen tot publieke waarden", aldus Lisa van Ginneken (D66). Zij vind dat we niet bang moeten zijn voor AI, maar het slim moeten reguleren.
Pim van Strien (VVD) ziet in AI een leidende rol voor Nederland weggelegd, mits we de kansen pakken. Marieke van Volt pleit juist voor voorzichtigheid en wil dat Europa zijn éigen AI-technologie ontwikkelt.
Overheid moet bedrijven helpen groeien in een veranderende wereld
Alle partijen waren het erover eens dat de overheid bedrijven moet helpen om mee te veranderen en te groeien, vooral als het gaat om duurzaamheid.
Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) vindt dat Nederland goed moet kunnen verdienen aan veranderingen die het milieu goed doen. Pim van Strien (VVD) was het eens: "We moeten een groene hotspot worden." Lisa van Ginneken (D66) wees op CO2-prijzen als transitie-instrument.
Constantijn van Oranje over de achterstand van Nederland
Als prominente gast en ambassadeur van het Nederlandse startup ecosysteem, wees Constantijn ook op de achterstand van Nederland, in zowel wetgeving als technologische vooruitgang. "Techbedrijven in nieuwe sectoren worden belemmerd door oude regels."
"De meeste startups zijn niet direct bezig met wetgeving; ze zijn gefocust op het aantrekken van talent, financiering en toegang tot de markt. Echter, de overvloed aan regels en hun onvoorspelbaarheid is een bestaand probleem. Dit is iets wat niet alleen in Nederland speelt, maar een Europese kwestie is."
"Het is vergelijkbaar met de situatie van de boeren - je moet plannen maken voor deze onzekerheid. Is er een punt waarop het genoeg is? Dit is wat ondernemers zich afvragen. Ze moeten zeker weten waar ze aan toe zijn, vooral als het gaat om milieuwetgeving en dergelijke."
Langetermijnvisie in verkiezingsprogramma's
‘We missen bij de voorstellen een vooruitziende blik’, zegt Myrthe Hooijman van Techleap tegen het FD. ‘Er liggen uitdagingen op het gebied van klimaat, mobiliteit en gezondheidszorg. Maar er wordt heel weinig een link gelegd naar de bedrijven die deze verandering kunnen brengen.’
‘Vóór de verkiezingen zagen we meer begrip voor de impact van startups en scale-ups voor de economie en maatschappij in Haagse debatten. Of dat nog steeds zo is, moet blijken.’
Eensgezind over tech als motor voor economische groei
Hoewel meningen uiteenliepen, waren alle partijen het eens over het belang van startups en scaleups voor de transitie naar een slimme economie.
"Nederland moet een tech hotspot worden", concludeerde Pim van Strien (VVD). "We moeten zorgen dat Nederland dé plek wordt voor Dutch solutions for global challenges. We lopen voorop in regelgeving en dat moeten we vasthouden. We moeten verantwoord omgaan met transities, wetende dat we dit samen moeten doen, met iedereen aan boord."
Ook Laura Bromet (GLPVDA) sloot hoopvol af: "Wij zullen als overheid koplopers maximaal ondersteunen. Maar we moeten waakzaam zijn dat ons beleid geen onbedoelde stimulans wordt voor bedrijven om ons land te verlaten, met alle negatieve gevolgen van dien."
Lees alles terug op de verkiezingspagina van Techleap.
Lennart Schoemaker
PR Strateeg
Nieuwsgierig naar hoe wij jou kunnen helpen? Stuur een bericht en we nemen z.s.m. contact met je op.
Meld je aan bij LDJ Techwatch