Vestigingsklimaat
July 11, 2024
Op 2 juli trad het nieuwe kabinet-Schoof aan met een ambitieuze belofte: Nederland naar de top-5 van meest concurrerende landen ter wereld brengen. Maar ondanks alle ingrediënten voor een bloeiende techsector, broeit onder de oppervlakte onvrede. Een collectief van tien toonaangevende deeptech scale-ups, verenigd onder de noemer Tech Champions, luidt de noodklok. Hun boodschap aan Den Haag is helder: de Nationale Technologie Strategie (NTS) schiet tekort. Ze eisen een snellere overheid, durfkapitaal met lef, en een vestigingsklimaat dat innovatie ademt.
Begin 2024 presenteerde het demissionaire kabinet de NTS. Een ambitieus plan om Nederland voorop te laten lopen in tien sleuteltechnologieën, zoals AI en quantumtechnologie, fotonica en biotechnologie. Het doel? De Nederlandse economie versterken, maatschappelijke uitdagingen aanpakken en onze internationale concurrentiepositie behouden.
Nederlandse groeibedrijven in de knel
De Nationale Technologie Strategie (NTS) is een goed begin, maar volgens de Tech Champions is het plan niet ambitieus genoeg. Ze wijzen op het feit dat Nederlandse scale-ups vier keer langzamer groeien dan hun Amerikaanse tegenhangers.
De boosdoener? Een innovatie- en vestigingsklimaat dat volgens de Tech Champions te wensen overlaat. En dat is zorgelijk, juist aangezien deze bedrijven de motor zijn van innovatie en economische groei. Nu eisen ze een plek aan tafel bij de overheid en komen met een manifest vol concrete oplossingen.
Fastlane voor techbedrijven
De Tech Champions hebben drie kernpunten: een stabiel beleidsklimaat voor langetermijninvesteringen, meer risicobereidheid van overheid en investeerders, en een versnelde besluitvorming om de technologische voorsprong te behouden.
Bureaucratie is de doodsteek voor innovatie. Scale-ups hebben veel behoefte aan een 'fastlane', geen eindeloze procedures. Ook moet Nederland een magneet worden voor internationaal techtalent, schrijven ze in het manifest. Dat betekent minder regels, en meer ruimte voor experimenten en een aantrekkelijker vestigingsklimaat voor expats.
Reacties uit het veld
De oproep van de Tech Champions heeft veel aandacht getrokken. In het Financieel Dagblad deelde Robert-Jan Smits (voorzitter van de Technische Universiteit Eindhoven) steun voor de scale-ups. Hij onderstreept het belang van overheidssteun om bedrijven door de 'valley of death' te helpen, de kritieke fase waarin veel start-ups stranden.
Ook investeerders erkennen de uitdagingen waar scale-ups voor staan. Hoewel er de afgelopen maanden grote financieringsrondes zijn aangekondigd, is er volgens Mattijs Slee (CEO van Battolyser Systems) nog veel meer kapitaal nodig om de ambities van de NTS waar te maken.
De bal ligt bij Den Haag
Het publieke debat is geopend. Den Haag is nu aan zet. Om te bewijzen dat ze de ambities van de NTS serieus nemen. De toekomst van Nederland hangt er van af. En de Tech Champions zijn niet van plan om aan de zijlijn toe te kijken.
LDJ Techredactie
Nieuwsgierig naar hoe wij jou kunnen helpen? Stuur een bericht en we nemen z.s.m. contact met je op.
Meld je aan bij LDJ Techwatch