Reportage
March 13, 2024
Het is woensdagochtend. Vroeg. Ik zit in de trein naar wat een waar techspektakel beloofd te worden. Vandaag organiseert Techleap het State of Dutch Tech-evenement. Het wordt een dag in het teken het Nederlandse vestigingsklimaat, en met sprekers als Peter Wennink, minister Adriaansens en Constantijn van Oranje staan alle seinen op groen om er iets bijzonders van te maken.
In de trein probeer ik via NPO Start Goedemorgen Nederland aan te zetten. Deze ochtend spreekt Eva de Mol (Capital T) over ‘The State of Dutch Tech’. Het zou een mooi startschot van de dag zijn, gecombineerd met artikelen in onder meer het Financieele Dagblad en het Algemeen Dagblad. Wat ik toen nog niet wist, is dat de Telegraaf die ochtend zou uitpakken met ‘Operatie Beethoven’, een (toen nog) geheim plan vanuit het kabinet om ASML in Nederland te houden.
Het lukt me niet om Goedemorgen Nederland aan te zetten. Ik zit net in de Schipholtunnel, zonder bereik. Zodra de 4G-signalen in zicht komen, zie ik het bericht van de Telegraaf binnenkomen. Het zal rond dezelfde tijd geweest zijn dat wij het persbericht uitsturen over the State of Dutch Tech. Ik haal nog een keer adem en bereid me voor. Grote kans dat er naast de 23 aangemelde journalisten nog veel meer last minute-belangstelling komt.
En na een kwartiertje word ik inderdaad gebeld. Het zal niet mijn enige telefoontje die dag blijken. Roodgloeiend, zou je vroeger kunnen zeggen. Terwijl ik aankom, en daar collega’s Margreet en Peter tegenkom, verdelen we zo snel mogelijk de taken. Peter vangt BNR op, die deze dag BNR Digitaal vanaf locatie uitzendt. Margreet maakt de persruimte klaar en ontvangt de media en ik begeleid alle binnenkomende vragen en verzoeken.
Tijdens de plenaire sessie – waar ik echt naar uitkeek – organiseer ik de verzoeken van NOS journaal, Nieuwsuur en RTL. Vrijwel niks meegekregen van wat er op het podium gebeurde. Ik krijg steeds meer het gevoel dat iedereen die serieus met tech te maken heeft, vandaag in Den Haag moet zijn.
Als ik ’s avonds thuiskom hoor ik iemand in Nieuwsuur zeggen dat er vandaag een doorbraak was in het debat over het vestigingsklimaat. Vandaag wordt er in Nederland echt geluisterd.
Na de plenaire sessie is het tijd om opnieuw te verdelen. Margreet begeleidt de 12 vooraf geplande interviews, Peter houdt een oogje in het zeil bij de sprekers. En ik probeer ondernemers te vinden die het leuk vinden om voor de Nieuwsuur-camera wat te zegen. Er gaat een schrok door me heen: zijn Eva de Mol en Constantijn van Oranje wel op tijd bij BNR voor hun opnames? Ik kijk naar links en zie met een gerust hard dat ze op hun plek zitten.
Ik kijk op m’n telefoon. 14 procent batterij over. Dat is hard gegaan vandaag. Powerbank vergeten. Ik moet een moment zien te vinden om m’n telefoon op te laden.
Een half uur later kom ik de persruimte binnen en ik blijk het nieuws van de dag compleet gemist te hebben. Peter Wennink die op z’n zachtst gezegd z’n onvrede heeft geuit over hoe belangrijk politiek tech vindt. Het medialandschap raakt er niet over uitgepraat.
Terwijl ik m’n telefoon in de lader stop, gris ik snel naar een granolabar en een banaan. Ik hou helemaal niet van granola. Maar het nadeel van lunchinterviews op evenementen is dat je zelf nooit aan lunch toekomt. Ik doe een korte check of alle interviews in goede banen zijn geleid.
Ik heb geen tijd om de krantenkoppen te scannen, want Radio 1 staat voor de deur. Want ook het programma ‘Geld of je Leven’ vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan het vestigingsklimaat. Het is het laatste interview van de dag en terwijl we met Constantijn van Oranje de onderwerpen bespreken, app ik de organisatie of er nog ergens een internet kabel beschikbaar is.
Terwijl het laatste interview plaatsvindt, kom ik helemaal tot rust. Alle adrenaline maakt plaats voor een tintelende leegte. Na het interview ruimen we de perskamer op. Ik doe nog een paar telefoontjes. En kijk het nieuws dat zich op dat moment in Den Haag verder ontvouwt. Een gesprek tussen minister Adriaansens, Mark Rutte en Peter Wennink over wat er moet gebeuren voor een goed vestigingsklimaat.
In euforie is BNR duidelijk in z’n oordeel. “Dit was het beste nieuws van het jaar.” Als ik ’s avonds thuiskom hoor ik iemand in Nieuwsuur zeggen dat er vandaag een doorbraak was in het debat over het vestigingsklimaat. Vandaag wordt er in Nederland echt geluisterd.
Het is een dag waarop het maatschappelijke debat en de techwereld weer samenkomen. LDJ Tech PR was erbij. Bij de techconferentie waar je volgens de topman van ASML bij moet zijn als je tech serieus neemt.
Mark van Gemeren
Senior PR Strateeg & Account Director
Nieuwsgierig naar hoe wij jou kunnen helpen? Stuur een bericht en we nemen z.s.m. contact met je op.
Meld je aan bij LDJ Techwatch